Ikan Sambal Belacan Santan

Bahan:
Sedikit minyak masak untuk menumis
2 batang serai dititik
Bawang 1 biji dibelah 4
Santan 1 biji (saya guna santan kotak kara je)
Ikan (atau korang bleh tukar ngn ayam/sotong/daging)
Bahan perasa  secukupnya

Bahan untuk dikisar:
1 biji bawang besar
Lada kering (agak2 sndiri la...klu nk pedas letak la byk)
1 ulas bawang putih
1 inci belacan

Cara:
1. Panaskan minyak...tumiskan bahan yg dikisar.
2. Kemudian letakkan 2 batang serai yg dititik.
3. Selepas naik bau, letakkan ikan. Kemudian masukkan santan serta bahan perasa.
4. Masukkan bawang.
*saya wat agak berkuah...heheee... klu kering lg sedap.. ala2 cam percik gak

Comments